
„Ciekawi świata – między nożem, a widelcem”
„Kuchnia orientalna” to temat kolejnych zajęć, które odbyły się w ramach innowacji pedagogicznej prowadzonej przez zespół nauczycieli zajęć pozalekcyjnych. Na początek wychowankowie bez problemu wskazali na mapie interaktywnej wybrane kraje należące do Azji oraz poznali najważniejsze informacje na ich temat. Następnie wysłuchali ciekawostek dotyczących kuchni azjatyckiej oraz poznali sekret długowieczności Azjatów. W dalszej części uczniowie za pomocą zmysłów odgadywali przygotowane zagadki z typowymi przyprawami kuchni azjatyckiej w roli głównej. W następnej kolejności wychowankowie przenieśli się w wybrane regiony Azji, aby poznać najpopularniejsze dania: kuchni chińskiej, kuchni tajskiej, kuchni koreańskiej, kuchni japońskiej oraz kuchni wietnamskiej. Kolejno zadaniem dzieci było przyporządkowanie podpisów do zdjęć dań na podstawie opisu ich składników. Na koniec każdy z wychowanków miał okazję, aby poćwiczyć pałeczkową etykietę przy stole oraz zapoznać się z japońską ceremonią parzenia herbaty. To była daleka i bardzo orientalna podróż…