
„Ciekawi świata – między nożem, a widelcem”
Wzmianka ze słowem „pizza” pojawiła się po raz pierwszy w 997 roku. Pierwsze pizzerie powstały w XVIII wieku w Neapolu. Pierwsza pizzeria założona w Polsce powstała w marcu 1974 roku w Słupsku. Dwieście lat temu pizza trafiła z Włoch do Stanów Zjednoczonych, gdzie niezmiennie znajduje się na liście najpopularniejszych potraw Amerykanów i turystów. Nasi uczniowie poznali te i wiele innych ciekawostek, ponieważ to właśnie „Kuchnia włoska” była tematem kolejnych zajęć, które odbyły się w ramach innowacji pedagogicznej prowadzonej przez zespół nauczycieli zajęć pozalekcyjnych.
Wychowankowie na początek zlokalizowali państwo Włochy na mapie interaktywnej poznając przy okazji wiele faktów oraz ciekawostek na temat tego regionu. Następnie dowiedzieli się jak powstaje pizza, jaka jest jej historia oraz z jakich składników się składa. W dalszej części wszyscy dowiedzieli się z czego zrobiony jest makaron. Uczniowie prawidłowo rozpoznali oraz przyporządkowali rodzaje makaronów do etykiet z podpisami – dłuższą chwilę poświęciliśmy najpopularniejszym z nich. Wszyscy zapoznali się także z makaronowym savoir – vivrem. Przyjrzeliśmy się również mozzarelli di Bufala Campana oraz pomidorom San Marzano, które uważane są za najlepsze produkty wykorzystywane do przygotowania włoskiej pizzy oraz pasty.
Następnie wychowankowie ćwiczyli wymowę podstawowych słów w języku włoskim, aby móc swobodnie zamówić ulubioną pizzę oraz makaron będąc we włoskiej restauracji. Na koniec uczniowie wykonali pizze według swoich autorskich przepisów oraz łowili makaronowe rybki.