Na zajęciach poświęconych tematowi „Substancje o znaczeniu biologicznym” uczniowie klas 4–6 poznali podstawowe składniki potrzebne człowiekowi do zdrowego odżywiania. W trakcie rozmowy i krótkiego omówienia wyjaśniono, dlaczego organizm potrzebuje białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin, soli mineralnych i wody.
Uczniowie brali udział w ćwiczeniu polegającym na analizie różnych produktów spożywczych i określaniu, jakich substancji dostarczają. Dzięki temu mogli samodzielnie odkryć, z czego powinien składać się dobrze zbilansowany posiłek.
Mieli także możliwość poznać aktualną piramidę żywienia oraz wykorzystać zdobytą wiedzę podczas praktycznych działań wykrywając skrobię (węglowodan – cukier) w wybranych produktach spożywczych.
Zajęcia zakończyły się krótkim podsumowaniem i wspólnym określeniem zasad zdrowego odżywiania.

